Vyhľadať
Close this search box.

Na regionálnych linkách TESTUJEME kĺbový 18-metrový autobus

Vážení cestujúci,
 
v rámci Európskeho týždňa mobility 2024 prinášame zaujímavú „ochutnávku“ pre cestovanie v Bratislavskom kraji. Cestujúcim regionálnymi autobusmi umožňujeme vyskúšať si jazdu v 18-metrovom kĺbovom autobuse.

Ako sa cestuje 18-metrovým kĺbovým regionálnym autobusom značky MAN vyskúšali niektorí cestujúci ihneď po jeho nasadení do prevádzky, teda už včera 18. septembra. Ďalší majú ešte možnosť do utorka 24. septembra 2024. Keďže ide o testovanie v plnej prevádzke, autobus je nasadený na riadne linky, v premávke bude počas pracovných dní. Nakoľko autobus nie je vybavený tarifným odbavovacím systémom, nie je potrebné, aby si cestujúci zakúpili cestovný lístok.

Kĺbový autobus „testujú“ cestujúci medzi Bratislavou a Šamorínom

Kĺbový autobus je nasadený na linky 725 (Bratislava – Rovinka – Dunajská Lužná – Miloslavov), 727 (Bratislava – Rovinka – Dunajská Lužná – Šamorín), 737 (Bratislava – Rovinka – Dunajská Lužná – Kalinkovo – Hamuliakovo – Šamorín) a 740(Bratislava – Most pri Bratislave – Malinovo – Tomášov – Janíky – Zlaté Klasy – Čenkovce – Nový Život ). Z bratislavskej autobusovej stanice Nivy autobus vychádza z nástupišťa 10, čo je riadne vyznačené aj v informačnom systéme na Nivách.

Cestujúci, s ktorými sme sa mali možnosť odviezť, boli príjemne prekvapení. Vyjadrovali spokojnosť, poniektorí takmer až detskú radosť z jazdy v kĺbovom autobuse,“ podelil sa o dojmy z prvého dňa testovacej prevádzky autobusu Branislav Vasiľko, vedúci oddelenia dopravného plánovania Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), ktorý sa osobne zúčastnil niekoľkých jázd. „Teší nás, že si pochvaľujú aj vodiči, ktorým bol testovací autobus zverený. Oceňujú dobré jazdné vlastnosti a príjemné ovládanie. Napriek tomu, že je autobus dlhý a s „harmonikou“ poslúcha aj v ťažšom teréne.“

Vozidlo na testovaciu prevádzku je zapožičané od partnerskej českej ARRIVA. Ide o autobus určený pre linky v rámci Pražskej integrovanej dopravy (PID), čo je zrejmé z jeho vizuálu. Kapacita vozidla je 52 miest na sedenie a 88 miest na státie. Pre testovacie jazdy v IDS BK sú čísla liniek a trasy označené plastovými smerovými tabuľami.

„Na linkách premávajúcich medzi Bratislavou a Šamorínom sa dlhodobo pasujeme s veľkým dopytom zo strany cestujúcich, a v praxi sa stáva, že sú spoje naplnené viac, ako je komfortné. V čase dopravnej špičky jazdia autobusy v 5-minútových intervaloch, napriek tomu sú preplnené“, objasňuje dôvod testovania Martin Urmanič, generálny riaditeľ BID, ktorá je organizátorom IDS BK a dodáva: „Ak sa kĺbový autobus v našom regióne osvedčí, zvážime pre budúcnosť nasadenie takéhoto typu vozidiel na viacerých linkách.“

Slová Martina Urmaniča potvrdzuje aj župan Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý vníma testovanie kĺbového autobusu ako “príspevok župy k týždňu mobility, čo je pre mňa nesmierne dôležité, pretože dlhodobo presadzujem ideu prestúpenia cestujúcich z osobnej do verejnej dopravy. Kĺbové autobusy budú pravdepodobne nevyhnutnou cestou, ktorou sa aj my v prímestskej doprave budeme musieť vydať a toto testovanie a reakcie verejnosti nám ukáže, či uvažujem správnym smerom.“

Rozpis spojov – platí počas pracovných dní

CP

Európsky týždeň mobility (ETM)

Od 16. do 22. septembra sa koná Európsky týždeň mobility, do ktorého sa každoročne zapája aj BID, a.s. spolu s partnermi v IDS BK, teda s objednávateľmi aj dopravcami.

Téma 23. ročníka ETM je „Verejný priestor pre všetkých“ a zameriava sa na zlepšenie kvality života v mestách a podporu infraštruktúry zameranej na ľudí.

Spoločnosť ARRIVA pripravila pre svojich cestujúcich súťaže, do ktorých sa môžete zapojiť:

arriva_ETM2024_2

arriva_ETM2024_3

 

V prípade otázok môžete kontaktovať:

InfoCentrum IDS BK

📧 info@idsbk.sk, ☎️ +421 948 102 102

Linku zákazníckej podpory ARRIVA

📧 informacie@arriva.sk, ☎️ +421 915 733 733